sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Matkavinkkejä Pietariin

Takana on taas reissu ihastuttavaan kesäiseen Pietariin. Tällä kertaa työmatka, mutta kyllä työmatkallekin pitää aina sen verran varata aikaa, että voi nauttia myös upeasta Pietarista. Edellinen reissu tehtiin huhtikuussa, ja silloinkin oli ihanan lämmintä, mutta nythän siellä on täysi kesä. Niin kuin toki meillä Suomessakin.

Jalkapallokisat näkyvät Pietarissa.

Kaupunkikuvassa näkyy tällä hetkellä hyvin selvästi lähestyvät jalkapallokisat, eikä yhtään huonosti näykään. Erityisesti ihmeteltiin kaupungin siisteyttä. Tuntui, että missään ei näkynyt yhtään roskaa. Ei Pietari mikään roskainen kaupunki ole koskaan ollutkaan, mutta nyt siisteys oikein pisti silmiin. Kadut olivat hohtavan puhtaat, ja Nevskin varrella lähes jokaisessa ravintolassa ja myymälässä oli panostettu viehättävään ulkoasuun.

Nevskin varrella olevat kahvilat ovat todella panostaneet ulkoasuihinsa.
Ajattelin kirjalla tällä kertaa ylös vähän vinkkejä niille, jotka eivät ole vielä Pietarissa käyneet tai jotka haluvat ihan perusvinkkejä omalle reissulleen. Ihan alkuun on todettava, että ylivoimaisesti kätevin tapa matkustaa Pietariin on Allegro-juna. Jos vielä sattuu asumaan junaradan varrella, niin silloin se vasta kätevää onkin, mutta oikein sujuvaa myös meille muille. Autolla muutaman tunnin ajomatka Vainikkalaan, siellä auto parkkiin, ja puolentoista tunnin päästä olet jo Pietarin keskustassa.

Allegrolla pääsee neljä kertaa päivässä Pietariin ja takaisin.

Taksilla vai metrolla?


Pietarin Suomen aseman alla sijaitsee metroasema, eli jos haluat käyttää julkisia, niin myös Pietarin päässä on tosi helppoa liikkua metrolla. Me olemme viime aikona olleet niin laiskoja, että emme ole viitsineet raahautua matkalaukkujen kanssa metroon, vaan olemme ajelleet Yandex-taxilla. Yandex-taxi onkin tosi kätevä juttu. Voit ladata jo Suomessa puhelimeesi taxi-applikaation, ja kun juna lähestyy Pietaria, syötät applikaatioon Suomen aseman ja hotellin osoitteen Pietarissa. Voit valita neljästä eri hintavaihtoehdosta minkälaisen auton haluat ja paljon olet siitä valmis maksamaan. Kun auto on valittu, näet näytöllä saapumisajan ja näet myös koko ajan kartalla missä  auto on tulossa. Voit myös soittaa tai chattailla kuskin kanssa milloin tahansa, jos on jotain epäselvää. Suomen aseman osalta on kyllä todettava, että taksit ajavat useimmiten aseman pääsisäänkäynnille, eikä sinne mihin Allegro saapuu. Eli jos oikeata autoa ei näy, niin kannattaa käväistä myös pääsisäänkäynnillä. Toki takseja on rivissä asemallakin, mutta niistä saa maksaa kolme kertaa enemmän kuin ennakkoon tilatusta taksista.


Yandex Taxi -palvelua on helppo käyttää. 

Majoitusta moneen makuun

Pietari on täynnä toinen toistaan mukavampia hotelleja, joiden hintahaarukka vaihtelee muutamasta kympistä useaan sataseen yö. Itse valitsen aina hotellin, joka on keskustassa, jotta liikkuminen on mahdollisimman kätevää. Pietarin välimatkat kun ovat välillä yllättävänkin pitkiä. Tässä lista muutamista omista suosikkihotelleistani.

Cronwell Inn - edullinen, kiva hotelli ihan Nevskin kupeessa. Huoneet ja aamianen ovat perustasoa, mutta sanoisin että hinta-laatu-suhde on erinomainen.

Hotel Martin - sijaitsee ihan Cronwellin vieressä, mutta on aivan toisentyyppinen pieni kotoisa hotelli tiiliseinineen ja kristallikruunuineen. Plussaa siitä, että aamiaisen saa samaan hintaan vuoteeseen. Kadunpuoleiset huoneet saattavat olla meluisia.

Martinin tiiliseinät luovat mukavaa tunnelmaa.

Majestic Boutique hotel - täällä ollaan viime aikoina oltu useimmin. Sijaitsee Nevskin poikkikadulla Sadovayalla vain noin sadan metrin päässä Nevskista. Komeat huoneet ja hyvä aamupala. Myös kuohujuomaa tarjolla. Etenkin sesongin ulkopuolella voi saada huoneita halvallakin. Talossa on myös oma panimo ja hieno ravintola. Hinta laatuun nähden kohtuullinen.

Majesticin aula.

Corinthia - viiden tähden hotelli Nevskillä. Ollaan välillä täällä kun sesongin ulkopuolella saa huoneita edullisesti. Loistava palvelu, niin kuin viiden tähden hotellissa pitää ollakin.

The State Hermitage Museum Official Hotel - suuri suosikkini, mutta kallis ja sijaitsee hieman sivussa Nevskilta. Ylellinen sisustus, loistava aamupala ja tyylikäs pieni kylpylä. Jos haluat oikein hemmotella itseäsi, mene tänne.

Ylellinen Hermitage-hotelli.

Hotelli Hermitagen ihastuttava kylpylä. 

Tässä siis muutamia meidän käyttämiä hotelleja, vaihtoehtoja löytyy ja varmasti jokaiselle jotain mieleistä.

Hyvä ruoka - parempi mieli


Ruoka on aina iso osa matkaa ja siksi esim. hotellin valintaan vaikuttaa aamiainen. Hyvä ja monipuolinen aamiainen laittaa päivän käyntiin mukavasti, ja siitä en halua tinkiä yhtään. Tällä reissulla testattiin yhtä meille uutta hotellia Nevskillä. Sen aamiainen oli kuitenkin niin vaatimaton, että toista kertaa ei tähän hotelliin mennä, vaikka se muuten olikin ihan ok.

Olen suuri gruusialaisen ruuan fani ja huomaan löytäväni itseni kerta toisensa jälkeen jostain gruusialaisesta ravintolasta. Pietarissa näitä ravintoloita on runsaasti, joten vaihtoehtoja riittää. Me käymme usein, niin myös tällä kertaa, Karavannaya-kadun Kavkaz-ravintolassa. Myös Stremyannaja-kadulla sijaitseva Cat-ravintola on oikein kelpo vaihtoehto. Se on vain usein niin täynnä, että paikkoja on vaikea saada.

Yksi ravintolasuosikeistamme on ravintolalaiva Lentävä hollantilainen. Ruoka ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta oikein hyvää perusruokaa. Täällä on mukava käydä hyvien Neva-näköalojen vuoksi. Kesäaikaan ravintolan terassi on ihan huippuihana.

Lentävästä hollantilaisasta on hienot näkymät suoraan Ermitaasiin.
Lentävän hollantilaisen terassilla on mielenkiintoinen sisustus.

Pietariin syntyy koko ajan uusia ravintoloita, ja ihmisten suosikit muuttuvat. Itselläni on tapana lueskella junassa Allegro-lehteä ja katsoa sieltä suosituksia uusista paikoista. Niin tein nytkin, ja yritettiinkin mennä tuohon listan viimeiseen paikkaan, mutta se oli valitettavasti täynnä. Suosituimpiin paikkoihin kannattaakin varata paikka aina ennakkoon.

Allegro-lehden ravintolalistaus. Näitä pitää ehdottomasti testata.

Yksi paikka, jossa käymme nykyisin melkein joka kerta, on Astoria-hotellin Rotonda Lounge. Astorian iltapäiväteen tyylikkään viipyilevää tunnelmaa on vaan jotenkin vaikea vastustaa. Iltapäivätee katetaan päivittäin kello kolme, ja sen aikana saa nautiskella teetä ja erilaisia makeita ja suolaisia herkkuja pianomusiikin säestyksellä. Toinen vaihtoehto on keskittyä Astorian jälkiruokamestari Yulia Ivanovan jälkiruokiin, jotka ovat todellista taidetta. Minulla on jälkiruokalista jo menossa aika hyvässä vaiheessa.

Hotelli Astorian iltapäivätee.

Yulia Ivanovan Faberge-jälkiruoka.

Yulia Ivanovan Diana Vishneva -jälkiruoka.

Yleisvinkkinä voisi sanoa, että jos ei keksi mihin haluaa syömään, niin helpointa on mennä Nevskin poikkikadulle Rubinstainille. Pienellä kadulla on kymmenittäin erilaisia ravintoloita eli jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Mekin päädyimme Rubinstainille, kun alkuperäinen suunnitelma muuttui. Kävimme kuikuilemassa varmaan viiden tai kuuden ravintolan ovella ja lopulta päädyimme kuubalaiseen O! Cuba -ravintolaan. Ruoka oli ihan maistuvaa, mutta erityisen hienon illasta teki se, että pääsimme syömään sata vuotta vanhaan Buickiin. Mikäs oli istuskellessa hienon auton takapenkillä ja fiilistellessä kuubalaisia tunnelmia. Saattaapi olla, että seuraava matkakohdekin ratkesi tässä samalla. 

Vähän erilainen ruokailupaikka.

Muuta mukavaa


Aika harvoin tulee käytyä iltaisin missään muualla kuin syömässä, mutta huhtikuun reissulla bongattiin mielenkiintoisen näköinen blues-klubi, jossa on elävää musiikkia joka ilta. Klubi on pieni, mutta siellä on erityisen hyvä tunnelma. Syödä täällä ei kannata, mutta ehdoton suositus jos tykkäät hyvästä elävästä bluesista.

Täällä kannattaa käydä kuuntelemassa bluesia.

G. A. Blues Clubin lavalla moskovalainen bluesbändi.
Pietarista löytyy muutenkin todella paljon tapahtumia ja konsertteja. Tarjontaan voi tutustua esim. Visit Petersburg -sivuilta.

En käy luettelemaan tässä ns. pakollisia Pietarin nähtävyyksiä, ne varmasti jokainen tietää. Sen verran totean, että aika harvoin viedään vieraita esim. Ermitaasiin, sillä sinne on aina pitkät jonot ja nähtävää on tolkuttoman paljon. Sen sijaan pidän itse todalla paljon pienemmästä Venäläisen taiteen museosta. Sielläkin riittää mielenkiintoista katsottavaa moneksi tunniksi.

Yksi suosikkiteoksistani Venäläisen taiteen museossa.

Muita suosikkipaikkojani ovat Iisakin kirkon torni, josta näkee hyvin koko Pietarin yli, kaunis Verikirkko, siltojen avaaminen yöllä ja koskettava Leningradin piirityksen muistomerkki.

Kaunis Verikirkko.

Kirjoitelkaas alle omia Pietari-vinkkejä, olisi itsekin kiva käydä katsomassa jotain uutta. Seuraavalla retkellä pitää käväistä ainakin Uudessa Hollannissa. Edellisestä käynnistä on jo monta vuotta ja paljon on kuulema muuttunut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti