lauantai 13. lokakuuta 2012

Trans-Siperian reissu tulossa

Trans-Siperian reissu on ollut haaveissa jo pitkään, ja nyt on vihdoin tullut aika toteuttaa tämä haave. Matka piti alunperin tehdä syksyllä 2013, mutta nyt tehtiinkin päätös, että reissuun lähdetään jo keväällä. Tarkoitus on viettää raiteilla Vappu ja oma syntymäpäivä Baikalilla. Matkaseurana ainakin mies ja jo hyväksi havaittu vaelluskaveri serkkuni Minna-Maria. Marraskuun puolessa välissä mukaan reissuun ilmoittautui myös Tuula, ja Mikko ryhtyi harkitsemaan asiaa.

Matkan haaveilu ja suunnittelu ovat mielestäni erittäin mukava osa matkustusprosessia. Niinpä päätin kirjailla tänne blogiin suunnitelmia, jotka varmasti ennättävät muuttua monta kertaa. Ja aivan ihanaa jos saan tänne hyviä vinkkejä siitä, mitkä paikat reitillä kannattaa nähdä.

Lähtökohtana on noin kahden viikon matka. Koko junamatkan pituus on yhteensä 9259 kilometriä, ja jos matkan menisi yhdellä junalla, kestäisi se yli kuusi vuorokautta. Mutta näihän tätä matkaa ei tietenkään tehdä, vaan matkalla pysähdytään monta kertaa.


Moskova - Vladivostok, 9259 km.

Matkan suunnitteluun löytyi mukava sivusto, jolta löytyy hyvät reitti- ja kohdekuvaukset + matkavinkkejä. Tässä muutamia huomioitavia juttuja:

- Venäjällä junalippu ostetaan aina tiettyyn junaan, ei ole olemassa avoimia lippuja
- liput tulevat myyntiin 45 vuorokautta ennen junan lähtöä
- lippujen hinnat vaihtelevat kysynnän mukaan

Oman haasteensa suunnitteluun antaa se, että pitäisi valita monesta hienosta kaupungista, missä pysähtyy. Joka paikassa ei kuitenkaan voi hypätä pois kyydistä eli valinta pitää vaan tehdä. Ainakin Jekaterinburgin, Irkutskin ja Vladivostokin haluan nähdä, muut kohteet selvinnevät kevään aikana.

Lokauun rautatiet tarjoaa muuten virtuaalimatkan Trans-Siperian radalle.

Koko ajan päivittyvä matkasuunnitelma:

Päivitetty 14.4.2013

26.4 Vainikkala-Moskova.
27.4. Moskova-Jekaterinburg, 1600 km, 26 tuntia junassa.
28.4. Jekaterinburg
29.4. Jekaterinburg-Irkutsk
1.5. Irkutsk.
4.5. Irkutsk - Ulan-Ude.
5.5. Ulan-Ude - Vladivostok
8.5. Vladivostok
10.5. Vladivostok-Pietari
10.5. Pietari-Vainikkala

Ja apuna reittisuunnittelussa käytetään aivan loistavaa Travel Planneria.

Linkkejä aiheeseen liittyviin blogeihin ja artikkeleihin


Tras-Siperialla 2010
Kaksin kohti maailmaa
One Way Ticket to...
Hesari 11/2012
Telegraf

1. pysähdys - Jekaterinburg


Uralin keskiosassa sijaitseva Jekaterinburg vaikuttaa mielenkiintoiselta kohteelta. Asukasluvultaan Jekaterinburg on Venäjän neljänneksi suurin kaupunki. Venäjän viimeinen keisari Nikolai II perheineen surmattiin Jekaterinburgissa, Ipatjevin talossa. Talo purettiin neuvostovallan aikana, mutta sen paikalle on rakennettu Kirkko veren päällä. Ipatjevin talosta on tehty virtuaalikierros, kirkko käydään sitten katsomassa paikan päällä.


Jekaterinburg. Kuva: russland-heute.de.

Toinen paikka, jossa pitää ehdottomasti käydä on vanha sota-aikainen sairaala, jonka seinään on tehty Ikuinen tuli -taideteos Molotovin Coctaileilla. Molotov Coctail Art. Näyttää siltä, että Jekaterinburgissa on erityisen paljon patsaita ja monumentteja. Varmaan ainakin QWERTY Monument pitää käydä tutkimassa. Ja ehkä pitää käydä Vladimir Vysotskin patsaalla laulamassa Ystävän laulua:-)

Kovin houkuttelevalta kuulostaisi myös pysähdys Permiin ja siellä 10 000 vuotta vanhoihin jääluoliin, mutta päätimme joka tapauksessa jättää tämän kohteen väliin, sillä se sijaitsee niin lähellä Jekaterinburgia. Virallisessa äänestyksessä Jekateringburg voitti Permin, sillä matkakumppanit päättivät, että hienointa on käydä laulamassa Ystävän laulu Vysotskin patsaalla. Pieni yllätyshän se heille oli kun kerroin, että tämä juttu on ihan omaa keksintöä, ei mikään yleinen traditio:-).

2. pysähdys - Irkutsk


Muuten pysähdyspaikoilla ja aikataululla ei ole suurtakaan väliä, mutta olen onnistunut kehittämään itselleni pakkomielteen, että haluan viettää seuraavan syntymäpäiväni Baikalilla. Mitä tehden - siitä ei ole vielä ajatustakaan, mutta Baikalilla pitää olla. Ja helpoiten pääsee Baikalille, kun hyppää junasta Irkutskissa, ja suuntaa siitä järvelle.Täältä löytyy mukava Irkutsk-opas.

3. Ulan-Ude


4. Vladivostok


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti