sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Johanna Oraksen taidekartanon avajaiset Punkaharjulla

Eilen vierailtiin Punkaharjulla Taidekartano Johanna Oraksen avajaisissa. Hyytävästä ilmasta huolimatta avajaiset vietettiin erittäin lämpimissä tunnelmissa. Johanna ja Reijo Oras ovat ihastuttavan aitoja ja välittäviä ihmisiä, ja osaavat todella saada vieraat tuntemaan itsensä tervetulleiksi. Ja avajaisvieraita olikin saapunut mukava joukko läheltä ja kaukaa.

Näyttelyn avasi Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen.Upea musiikkiesitys lämmitti viileässä kesäsäässä.

Johannan tämän kesän näyttely on nimeltään Auringosta itään - kuusta länteen. Näyttely pohjautuu norjalaiseen samannimiseen satuun, ja viekin katsojat sadunhohtoiseen maailmaan. Johanna kertoi avajaisissa hauskasti, että hän tavallaan ymmärtää miksi on niin viehtynyt tähän satuun. Samoin kuin sadun päähenkilö, myös Johanna on kuulema ollut hyvinkin vauhdikas nuori neito, ennen kuin Reijo tuli ja kesytti Johannan.

Reijo ja Johanna viettävät tänä vuonna 20-vuotishääpäivää.

Oli mukava kuulla, että näyttelyssä on huomioitu myös tämän kesän Savonlinnan oopperajuhlien uutuusooppera Kullervo. Muistaakseni Johanna totesi jotenkin näin: "tänä kesänä Kullervo kukistaa kallan". Johannahan tunnetaan erityisesti upeista kalla-aiheisista teoksista. Minusta on tosi hienoa että seudun yritysten välinen yhteistyö menee niin pitkälle että teokset tukevat toinen toisiaan. Toinen hieno esimerkki on Johannan Punkaharju-aiheiset maalaukset viereisessä Punkaharjun Lomakeskuksen uusissa lomahuoneistoissa.

Kieloja.

Näyttelyssä ihastuin erityisesti kieloaiheisiin tauluihin. Johanna kertoi, että kielotkin tulivat mukaan satuteeman myötä, lähinnä suomalaisten kansansatujen kautta.


Johanna Oraksen Ateljee.

Taiteilijan tarvikkeita.

Koko taidekartanon viehättävin paikka on Johannan ateljee eli paikka, jossa itse taiteilija tekee töitä kesän ajan. Se henkii ihan omaa maailmaansa, ja on todella hieno juttu että ihmiset pääsevät katsomaan taiteilijaa työssään. Moni voisi häiriintyä siitä, että ihmisiä tulee ja menee, mutta Johanna kertoo, että hän nauttii ihmisten kanssa juttelusta ja että se on hyvää vastapainoa talvella pääsääntöisesti yksin tehtävälle työlle.


Oma suosikkitauluni.

Taiteilija taidekartanon portailla.

Taidekartano Johanna Oras on kyllä kerrassaan ihastuttuva, ihmisenmittainen paikka, jossa kannattaa ehdottomasti poiketa tai tulla vähän kauempaakin. Aina kun Johanna tai Reijo ovat paikalla, he esittelevät enemmän kuin mielellään Johannan upeita töitä ja kertovat niiden taustoista ja innoituksen lähteistä. Ja vastaanotto on aina lämmin.