torstai 21. toukokuuta 2015

Kotka Rankki: ohutta yläpilveä

Minulla oli eilen ilo päästä tutustumaan mm. sääasemastaan kuulun, Kotkan edustalla sijaitsevaan Rankin linnakesaareen. Päälimmäisenä mielessä pyöri tietenkin se, että pääsenhän varmasti sääasemalle toteamaan: Kotka Rankki: ohutta yläpilveä. Ja pääsinhän minä, mutta siitä vähän myöhemmin.

Rankki on ollut näihin päiviin saakka puolustusvoimien käytössä oleva vartiolinnakesaari.
Varusmieskoulutus saarella lopetettiin vuonna 2006, ja sen jälkeen saari toimi puolustusvoimien harjoitusalueena. Kotkalainen yrittäjä Ismo Räty osti saaren viime vuonna ja kehittää Rankista matkailukohdetta. Kesäkuun alusta lähtien saarelle pääsee Kajava-laivalla pari kertaa päivässä.

Saarella on useita tykkejä. 


Rankki on todella mielenkiintoinen paikka ja kätkee sisäänsä monta hienoa kohdetta. Puolustusvoimien jäljiltä saarella on luonnollisesti paljon armeijaan liittyvää kalustoa ja rakennelmia. Mielenkiitoisia kohteita ovat erilaiset tykit, bunkkerit ja vanhat rakennukset.

Rankin kasarmi.


Oma suosikkini on vanha venäläisten rakentama kasarmi, joka ei kylläkään ole tällä hetkellä käytössä. Talossa on jotain huumaavan kaunista, siitäkin huolimatta että se on melko huonossa kunnossa. Pienellä remontilla sinne saa kuitenkin ihan mahtavia juttuja.

Kasarmin sisätiloissa on maaginen tunnelma.
Saarella on useita erilaisia saunoja ja sitä kautta se sopii mainiosti saunailtojen pitopaikaksi. Löytyy joukkuesaunaa, komentajan saunaa, tynnyrisaunaa ja telttasaunaa. Jokaiseen makuun siis jotakin.

Joukkuesaunasta on näkymä Kotkaan.


Ja löytyyhän saarelta tosiaankin se sääasemakin. Itse sääasema on pieni punainen mökki ja vieressä on korkea säätorni. Unohdin kokonaan korkeanpaikankammoni kun säntäsin innoissani torniin. Polvet löivät hieman loukkua ylimmissä kerroksissa, mutta upea näköala sai unohtamaan kaiken pelon. Tornista näkee muuten Venäjälle saakka.

Sääaseman tornista on huikeat näköalat.


Saaren tunnelma on ainutlaatuinen. Toisaalta olet koko ajan armeijan saarella, mutta toisaalta olet upeassa, meren ympäröimässä luontokohteessa. Meren humina kuuluu joka puolelle ja saariston luonto kutsuu puoleensa. Voisin hyvin kuvitella viettäväni Rankissa muutaman päivän samoillen ympäri saarta ja tutustuen saaren salaisuuksiin. Ja sotkusta on muuten niin hienot näköalat, että voisihan sitä sielläkin istuskella munkilla ja kahvilla.

Rankin majakka.

Kannattaa käydä tutustumassa, on taatusti erilainen paikka. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti