lauantai 3. toukokuuta 2014

Dostoevskyn jalanjäljillä Pietarissa

"Harvinaisen helteisenä päivänä heinäkuun alussa, iltapuolella, lähti eräs nuori mies S:n syrjäkadun varrelta vuokraamastaan pienestä huoneesta ja alkoi astella hitaasti, kuin epäröiden K:n sillalle päin." Näin alkaa yksi maailmanhistorian tunnetuimmista teoksista, Fjodor Dostoevskyn Rikos ja Rangaistus.

Rikos ja Rangaistus.Olen lukenut kirjan useampaan otteeseen, ja koska vietän paljon aikaa Pietarissa, asettelen aina mielessäni kirjan päähenkilön Rodion Raskolnikovin kulkemaan itselle tutuissa paikoissa. Kirjan tapahtumathan sijoittuvat Sennaja Plochadin eli Heinätorin ympäristöön. Niissä maisemissa Raskolnikov asteli mietteisään ja kärsi kauheista ajatuksistaan ja teoistaan.
Eilen tuli sitten ensimmäistä kertaa seikkailtua Pietarissa Dostoevskyn jalanjäljillä. On oikeastaan aika outoa, että en ole tehnyt tätä aikaisemmin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Useat toimistothan räätälöivät tällaisiä teemoitettuja muutaman tunnin retkiä, mutta päätettiin kuitenkin tehdä tämä tällä kertaa omin voimin. Ehkäpä joku kerta syvennetään sitten ammattioppaan kera.


Dostoevskyn museo.

Retki aloitettiin Dostoevskyn kotimuseosta, joka sijaitsee aivan Vladimirskayan metroaseman vieressä. Tässä talossa Dostoevsky asui viimeiset vuotensa ja kirjoitti mm. Karamazovin veljekset. Dostoevskyllä oli tapana muuttaa usein. Hän vuokrasi asuntoja kaupungin köyhiltä alueilta ja remontoi ne itselleen mieluisiksi. Tätä viimeistä asuntoa hallitsee työhuone, jossa Dostoevsky vietti paljon aikaa, jopa nukkui siellä. Itse museo on pieni, siinä on asunnon lisäksi vain yksi näyttelytila.

Dostoevskyn työhuone.

Seuraavaksi suuntasimme kohti Raskolnikovin murhaaman koronkiskurieukon taloa. Onnistuin jostain löytämään tiedon, että talo sijaitsee osoitteessa Podyacheskaya Srednyaya ulitsa, 15 (Средняя Подьяческая улица 15). Näin varmaan onkin, mutta mistään tätä ei voi tietää. Talossa ei ole mitään merkintää tapahtumasta, mutta onpahan tämäkin katu nyt tullut nähtyä.


Koronkiskurieukon talo.

Ravintola Idiot, Moika 82.

Ennen Raskolnikovin talolle siirtymistä päätimme käväistä vielä teemaan liittyen Idiot-baarissa (ravintola on saanut nimensä Dostoevskyn kirjan mukaan). Valitettavasti ravintolassa ei ollut tällä kertaa yhtään paikka vapaana. Mutta jos joku tällaiselle kierrokselle lähtee, niin Idiootissa kannattaa ehdottomasti käväistä. Todella mielenkiintoisesti sisustettu paikka.


Raskolnikovin talo.

Kierroksen lopuksi kurvattiin siis talolle, jossa Raskolnikov asui. Täälläkään ei ole mitään museota, eikä taloa pääse katsomaan sisältä, mutta talon seinässä on muistomerkki, jossa kerrotaan Raskolnikovin asuneen täällä. Muistomerkin äärellä on hyvä fiilistellä kuinka Raskolnikova makasi sekavana pienessä huoneessaan ja sinkoili houreissaan milloin mihinkin päin kaupunkia.

Tässä vielä kartta, josta näkee suurin piirtein minkälaisella alueella nämä paikat sijaitsevat.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti