Tokio. Kuva: Pinterest, Camera Freak. |
Olisin halunnut mennä Japaniin hanamin eli kirsikkapuiden kukkimisen aikaan, mutta aikataulusyistä se ei tällä kertaa onnistu. Hanami on eri osissa Japania eri aikaan, mutta näyttäisi siltä, että toukokuussa se on jo ohi koko maassa. Toivotaan kuitenkin, että jokunen kirsikankukka on jäljellä vielä toukokuussakin.
Hanami. Kuva: Pinterest, Pin by Aflanio Tomikawa. |
Huomaan, että toistan itseäni kaukomatkojen osalta. Kun alan haaveilla jostain kohteesta, rakennan siitä ensimmäiseksi Pinterest-taulun. On muuten tehokas tapa muodostaa kuva siitä mitä kaikkea matkalta odottaa. Toisessa vaiheessa alan lukea blogeja, blogata itse ja ostan matkakirjan. Näin tälläkin kertaa. Mondon Tokio-opas on jo kovassa käytössä ja Pinterest-taulua voi käydä katsomassa täältä.
Kuva: Pinterest, Theodore WLee |
Bloggaaminen ennen matkaa liittyy oikeastaan siihen, että haluan tehdä itselleni "muistilistan" siitä, mitä kaikkea olen lukenut ja päättänyt haluta matkalla nähdä. Käytännössä matkalle lähdetään aina avoimin mielen ja ilman mitään tarkempaa suunnitelmaa tai aikataulua, ja siksi on hyvä, että tietää valmiiksi ainakin muutaman jutun, jotka on ehdottomasti nähtävä ja koettava.
Huikea japanilainen keittiö
Tässä vaiheessa suosikkilistallani on tietenkin ruoka ja mahdollisimman monipuolinen tutustuminen japanilaiseen keittiöön. Nyt kun on tullut lueskeltua japanilaisesta ruokakulttuurista, niin tajuaa, että tämä toive ei ihan mikään pikkujuttu olekaan. Niinpä ennakkovalmistautuminen on enemmän kuin tarpeen.
Kuva: Pinterest, Pin by Andrea Msanto. |
Siru Vallela kirjoittaa Mondon Tokio-oppaassa: "olen oppinut, että ruoka ei ole ruokaa, vaan filosofiaa ja intohimo. Ruoka on japanilaiselle jokapäiväisen elämän merkittävin huomion kohde. Sinua määrittää ihmisenä se, kuinka hyvin laitat ruoka, asettelet sen lautaselle, taiteilet sen suuhusi tai pilkot lapsesi eväät nallekarhun muotoon". Kuulostaa niin minun jutultani.
Izakaya. Kuva: Pinterest. |
Tavoitteena on päästä osallistumaan ruokakurssille ja ehkä oppia jotain erikoista japanilaisen keittiön saloista. Yksittäisistä ruokajutuista pitää tietty syödä tolkuttomasti susheja, mutta haluan myös testata bentoja eli japanilaisia eväslaatikoita ja vierailla izakayassa eli japanilaisessa kansankuppilassa, jossa pöytä katetaan täyteen erilaisia herkkuja tapas-tyyliin. Tuntuu että ruokatarjonta Japanissa on ihan loputon ja herkutteluun taipuva mieleni voi mennä sekaisin jo ennen kuin pääsen tositoimiin :)
Kylpylään rentoutumaan
Toinen must-juttu on Sento-kylpylät. Näissä kylpylöissä paikalliset kuulema rentoutuvat rankan päivän päätteeksi eli kylpeminen on merkittävä osa japanilaisten arkea. Haaveissa olisi löytää jostain maaseudulta rauhallinen kylpylämajatalo. Japanilaisia kylpylöitä ei ole suunniteltu puuhamaaksi, vaan paikoiksi, joissa on tarkoitus rentoutua, olla tekemättä mitään. Ja tämä vastaa täydellisesti minun ajatustani kylpylästä. Itse asiassa mitä enemmän luen Japanista, sitä enemmän japanilainen kulttuuri alkaa tuntua omalta. Olenkohan ollut entisessä elämässä japanilainen :)
Sento-kylpylä. Kuva: Pinterest |
Kioto - aitoa japanilaisuutta
Tokio on tietty matkalla ihan must, muuta suurin mielenkiintoni kohdistuu Kiotoon. Olen sielultani pikkukaupungin tyttö ja tykkään myös vierailla pikkukaupungeissa. Suomen mittakaavassa Kioto ei tosin ole mikään pikkukaupunki, mutta kuulema tuntuu siltä. Kiotossa on paljon kulttuurikohteita ja myös useita Unescon maailmanperintökohteita. Sanotaankin että juuri Kiotossa pääsee tutustumaan siihen aitoon ja hienostuneeseen Japaniin.
Kioto: Kuva: Pinterest. |
Kioto: Kuva: Pinterest. |
Heikki Valkama, yksi Mondon Tokio-oppaan kirjoittajista toteaa: "Nähtävyyksiä olen kolunnut lähinnä suomalaisten ystävieni kanssa. Niissäkin riittää ihmeteltävää, mutten pidä niitä kovin keskeisenä osana Tokion matkaa. Tärkeintä on kaupungin kokeminen". Minusta matkalla olon parasta antia on kokea kohteen oikeata elämää, ei juosta nähtävyydestä toiseen. Luulen, että olen valinnut itselleni erittäin mieluisan matkakohteen :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti