sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Watch your step...

Leppoisa loikopäivä uima-altaalla. Aurinko paistoi ensimmäistä kertaa pilvettömältä taivaalta ja lämpöäkin oli reilusti yli 30 astetta. Kyllä kermanvaalea skandinaavinen iho tykkäsi:-) Eipä ihminen jaksa kuitenkaan määrättömästi loikoilla, ja niinpä päätimme lähteä iltapäivällä käymään Aki Ran maamiinamuseossa.

Maamiinamuseon perustaja Aki Ra.

Maamiinat ovat edelleen vakava ongelma Kambodzassa. Matkailijoita varoitetaan poikkeamasta teiden varsilta metsään tai riisipellolle, sillä miinoihin astumisen riski on todellinen. Miinoja on laitettu maahan sotavuosien aikana yli kuusi miljoonaan kappaletta. Yli 60 000 kambodzalaista on loukkaantunut tai kuollut miinaan. Aki Ra tekee oman osuutensa tämän riskin poistamiseksi.


Kambodza johtaa maailman amputointitilastoja. Syy on miinojen.

Aki Ra perusti maamiinamuseon 1997 kertoakseen maailmalle sodan kauhuista ja siitä, että itse sota on vain puolet ongelmasta, toinen puoli on se, että vaikka ampuminen on loppunut, miinat jatkavat tuhoja. Toinen syy museon perustamiseen on kodin tarjoaminen orvoille ja miinojen haavoittamille lapsille. Aki Ra haluaa myös kertoa maailmalle oman tarinansa, jossa kyllä kerrottavaa riittääkiin.


Lapsisotilaan koskettava tarina.

Aki Ra on nähnyt sodan kauheudet kolmen eri armeijan palveluksessa, ensin lapsisotilaana khmerien joukoissa, jotka tappoivat 70-luvulla noin miljoona kambodzalaista. Sen jälkeen Vietnamin armeijassa, jossa hän taisteli ystäviään ja jopa sukulaisiaan vastaan ja lopuksi vielä Kambodzan armeijassa. Kun UN:n joukot saapuivat Kambodzaan 90-luvun alussa, Ra kouluttautui miinanraivaajaksi. Hän ryhtyi kaivamaan ylös niitä samoja miinoja, joita hän oli itse sodan aikana piilottanut maahan, ja teki tämän vielä paljain käsin! CNN valitsi Ran vuoden 2010 TOP10 sankareiden joukkoon. Lue mielenkiintoinen tarina täältä.

Matkaan käy


Päätimme lähteä museomatkalle tuk tukilla, kuinkas muutenkaan. Matka kesti lähes tunnin suuntaansa, mutta maaseudulla ajelu ja paikallliseen elämäntapaan tutustuminen on oikeastaan parasta mitä täällä voi tehdä. Reitti museoon kulkee Angkorin temppelialueen läpi ja huomasimme matkalla, että eivät ne kaikki temppelit ehkä kuitenkaan ole samanlaisia....


Elämää maaseudulla.

Maamiinamuseo on todella pieni, mutta vaikuttava. Museossa on valtavasti tietoa Aki Ran sotakokemuksista, miinoista ja miinanraivaamisesta. Suomikin mainitaan museossa pienellä, seinällä on lista maista, jotka rahoittavat miinanraivausta.


Maamiinamuseo.

Museon yhteydessä on pieni matkamuistomyymälä, jonka tuotto käytetään orpojen elämiseen. Museon pääsymaksu on vaatimaton kolme dollaria, joten kaupasta haluaa ehdottomasti ostaa jotain. Minulle tarttui matkaan Loung Ungin kirjoittama First they killed my father.


Miinakenttä.

Kaikki kunnia Aki Ralle ja hänen tekemälleen upealle ja pyyteettömälle työlle. Yksi ihminen voi muuttaa maailmaa, sen Aki Ra on todistanut.


Aki Ra valittiin vuonna 2010 CNN:n TOP10 sankareiden joukkoon. Ansaitusti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti